Wszystkie doświadczenia na zwierzętach zostały przeprowadzone zgodnie z wytycznymi Wspólnoty Europejskiej i zostały zatwierdzone przez francuskie Ministerstwo Rolnictwa (nr autoryzacji 75-1170) oraz przez Direction Générale de la Recherche et de l'Innovation (DGRI; Umowa GMO o numerze DUO-5291). Myszy trzymano w pomieszczeniu dla zwierząt w 12-godzinnym cyklu światło/ciemność, w temperaturze otoczenia 22-24 °C i wilgotności 40%-50%. Używane tutaj myszy to samica OF1 (Oncins France 1, w wieku od 8 do 12 tygodni) i samica C57BL/6 (w wieku od 10 do 14 tygodni).
1. Pobieranie i przygotowanie oocytów
- Zbierz oocyty od myszy w wieku od 8 do 14 tygodni zgodnie z opisem w18 i19.
- Krótko mówiąc, najpierw wyekstrahuj jajniki od myszy, jak w18 do wstępnie ogrzanego (37 °C) podłoża M2 + albuminy surowicy bydlęcej (BSA) uzupełnionego 1 μM Milrinone19, co zapobiega wznowieniu mejozy w oocytach.
- Nakłuć pęcherzyki jajnikowe igłami chirurgicznymi, aby uwolnić rosnące oocyty z pęcherzyków antralnych (koniec wzrostu oocytów20).
- Zebrać oocyty o wielkości potrzebnej do eksperymentów (hodowla i/lub w pełni rozwinięte oocyty) za pomocą mikropipety przeznaczonej do pobierania oocytów, przed umyciem i przeniesieniem do naczyń ze świeżą pożywką pod olejem mineralnym.
- Mechanicznie oddzielić oocyty od antralnych komórek pęcherzykowych poprzez pipetowanie w górę i w dół i pozostawić do ustabilizowania się na 1 godzinę w inkubatorze w temperaturze 37 °C przed przystąpieniem do kolejnych etapów doświadczalnych.
UWAGA: Oocyty są utrzymywane w temperaturze 37 °C podczas wszystkich etapów doświadczalnych. Na potrzeby tego protokołu pobrano największe oocyty, czyli te w pełni rozwinięte.
2. Mikroiniekcja komórek jajowych
UWAGA: Aby uchwycić aktywność cytoszkieletu w cytoplazmie, stosuje się obrazowanie na żywo w jasnym polu. Mikroiniekcja markerów fluorescencyjnych nie jest zatem konieczna, a protokół można wznowić na kroku 3. Do zobrazowania zarysu nuklearnego użyto Rango, sondy wyświetlającej znacznik YFP na swoim N-końcu i znacznik CFP na C-końcu21,22. Po zobrazowaniu w oocytach przy długości fali 488 nm, oznacza całe jądro, z wyjątkiem jąderka23, i wyświetla bardzo ostry kontur jądra. Do wizualizacji plamek jądrowych użyto SRSF2-GFP (NM_011358), markera plamek jądrowych11. To samo podłoże jest używane do pobierania oocytów, mikroiniekcji, komplementarnej translacji RNA i obrazowania żywych komórek.
- Linearyzuj plazmid Rango plazmidem SfiI lub plazmidem SRSF2-GFP z enzymami restrykcyjnymi AgeI.
- Zsyntetyzuj zamknięte komplementarne RNA (cRNA) za pomocą odpowiedniego zestawu do transkrypcji in vitro zgodnie z promotorem (T3 dla Rango i T7 dla SRSF2-GFP) i oczyść je za pomocą zestawu do oczyszczania kolumnowego, jak opisano wcześniej24.
UWAGA: Poliadenylan SRSF2-GFP RNA przy użyciu zestawu do poliadenylacji w celu zwiększenia stabilności cRNA. Ze względu na różnice w szkielecie plazmidowym stosuje się dwa różne promotory.
- Zmierz stężenia cRNA za pomocą spektrofotometru mikroobjętościowego.
- Rozcieńczyć cRNA Rango do 1000 ng/μL i cRNA SRSF2-GFP do 600 ng/μL w dH2O.
- Odwirować podwielokrotność cRNA w temperaturze 4 °C przez co najmniej 60 minut w temperaturze 25 000 x g przed mikroiniekcją.
- Wstrzyknąć cRNA kodujące YFP-Rango lub SRSF2-GFP zgodnie z opisem w11,25 do cytoplazmy oocytów w 37 °C M2+ BSA+Milrinone za pomocą mikroiniektora.
- Inkubować oocyty przez co najmniej 2 godziny w pożywce hodowlanej w temperaturze 37 °C w celu translacji cRNA.
- Umieścić oocyty w małych (5 μl) kropelkach pożywki hodowlanej na naczyniu do hodowli tkankowej o średnicy 35 mm ze szklanym dnem pokrytym olejem mineralnym. Umieść jedną komórkę jajową na kroplę, aby uniknąć fotowybielania sąsiednich oocytów.
3. Obrazowanie żywych komórek
UWAGA: Żywe oocyty myszy były badane za pomocą odwróconego mikroskopu konfokalnego wyposażonego w obiektyw do zanurzania w oleju Plan-APO 40x/1.25 NA, zmotoryzowany pokład skanujący, komorę inkubacyjną (37 °C), kamerę CCD sprzężoną z kołem filtrów i wirujący dysk. Obrazy o wysokiej rozdzielczości czasowej są pozyskiwane za pomocą Metamorph (zwanego dalej oprogramowaniem do obrazowania) w trybie akwizycji strumieniowej.
- Otwórz okno Acquire (Pobierz) w oprogramowaniu do obrazowania.
- Ustaw czas ekspozycji na 500 ms, obszar kamery na Full Chip i binning na 1.
- Na karcie Pobieranie ustaw podświetlenie dla żądanego kanału. Aby zobrazować aktywność cytoplazmatyczną, oświetl oocyty światłem przechodzącym. Aby zobrazować jądro znakowane YFP-Rango lub SRSF2-GFP, należy oświetlić oocyty falą wzbudzenia o długości 491 nm.
- W przypadku mieszania cytoplazmatycznego lub eksperymentów YFP-Rango, skup się na jąderku oocytu, które można łatwo zaobserwować w świetle przechodzącym (Rysunek 3A). Pozyskany zostanie tylko jeden samolot. W przypadku eksperymentów z plamkami jądrowymi skup się na kropelkach SRSF2-GFP (Rysunek 3C).
- W zakładce Specjalne ustaw parametry, aby zoptymalizować szybkość akwizycji, jak poniżej.
Migawka aparatu: otwarta dla ekspozycji
Tryb czyszczenia: WYCZYŚĆ SEKWENCJĘ
- Otwórz okno Stream Acquisition (Akwizycja strumienia) w oprogramowaniu do obrazowania. Ustaw parametry przesyłania strumieniowego zgodnie z eksperymentem. Dla obu badań10,11, użyj parametrów opisanych poniżej.
- Na karcie Pobieranie ustaw następujące parametry.
Tryb akwizycji: Strumień do RAM
Liczba klatek: 480 (można zmniejszyć do 240 klatek, aby skrócić czas obrazowania)
Parametry kamery: Rejestruj obrazy z szybkością klatek na sekundę
Liczba (Nb) klatek do pominięcia: 0
- Na karcie Digital Camera Controller Parameters (Parametry kontrolera aparatu cyfrowego) ustaw następujące parametry.
Stan kamery: HALT
Tryb migawki: OPEN NEVER
Tryb czyszczenia: CLEAR PRESEQUENCE
Uwaga klatek do średniej: 1
UWAGA 1: W trybie strumienia, po ustawieniu czasu ekspozycji, czas trwania filmu jest określany na podstawie liczby klatek. Na przykład czas naświetlania 500 ms i 480 klatek generują film trwający 4 minuty. Podczas akwizycji obrazu można wyświetlić podgląd.
- Dostosuj obszar zainteresowania (ROI) wokół obiektu. Minimalizacja obszaru zwrotu z inwestycji skraca czas pozyskania.
- Kliknij przycisk Acquire (Pobieranie) w oknie Stream Acquisition (Akwizycja strumienia), aby uruchomić film.
- Zapisz film jako plik .tif po zakończeniu pozyskiwania.
UWAGA: Aby śledzić struktury jądrowe podczas filmów o wysokiej rozdzielczości czasowej, sondy jądrowe (YFP-Rango i SRSF2-GFP) powinny charakteryzować się wysokim stosunkiem sygnału do szumu, aby ułatwić segmentację obiektów podczas dalszych etapów analizy obrazu. Egzogenne profile ekspresji SRSF2-GFP powinny być porównywalne z endogennymi immunologicznymi plamkami jądrowymi (Rysunek 3C-D). Zmiany w profilach ekspresji SRSF2-GFP w stosunku do barwienia endogennego mogą odzwierciedlać wysokie dawki iniekcji i translacji cRNA26 (Rysunek 3C-D).
4. Analiza obrazu: Mieszanie cytoplazmatyczne
UWAGA: Mieszanie cytoplazmatyczne, które odzwierciedla intensywność aktywności cytoszkieletu opartego na aktynie w oocytach, jest określane przez analizy korelacji obrazów przy użyciu oprogramowania z poprzedniej publikacji lab9 i dostępne na27. Oprogramowanie mierzy, ile intensywności pikseli jest zachowane między kolejnymi obrazami. Wynikiem jest utrata korelacji między obrazami w czasie, zaczynając od 1 i malejąc wykładniczo w czasie, jak w9.
- Wyrównaj surowe obrazy poklatkowe (Δt=0,5 s) za pomocą wtyczki Fiji StackReg (Plugins>StackReg). Aby zainstalować wtyczkę StackReg28, włącz aktualizację BIG-EPFL site29, aby uzyskać dostęp do wtyczki.
- Oblicz korelacje obrazu w jasnym polu w 3 do 4 regionach cytoplazmatycznych o wielkości ~300μm2, wykonując poniższe czynności.
- Przytnij regiony i zapisz je jako osobne pliki filmowe. Otwórz okno Terminala.
- Wpisz oocyte, naciśnij spację, a następnie naciśnij Enter. Pojawi się okno o nazwie Signal and Slot. Wybierz przycięte pliki filmowe, które będą analizowane.
UWAGA: Można wybrać kilka filmów jednocześnie.
- Aplikacja zwraca pliki w tym samym folderze co filmy. Generowane są trzy różne pliki z rozszerzeniami .csv, .eps i .xls. Plik .xls zawiera dane do narysowania wykresów korelacji dla jednego regionu. Średnie wartości korelacji z różnych regionów w komórce.
- Dla jasności wizualnej przekształć końcowe wartości korelacji, odejmując wartość każdego punktu czasowego od 1, aby uzyskać odwróconą krzywą wykładniczą, jak w 11.
5. Analiza obrazu: Mapy wektorów cytoplazmatycznych
UWAGA: Mapy wektorów cytoplazmatycznych oocytów myszy zostały wygenerowane przez wtyczkę Spatiotemporal Image Correlation Spectroscopy (STICS)30 wcześniej zaimplementowaną do wykrywania przepływów cytoplazmatycznych w oocytach myszy31 na Fidżi 32 i dostępne na 33. Mapy pokazują prędkość przepływu cytoplazmycznego, wielkość i kierunek, jak in9 i11.
- Konwertuj obrazy poklatkowe w jasnym polu (Δt=0,5 s) do formatu 32-bitowego.
- Wyrównaj obrazy za pomocą wtyczki Fiji StackReg w Plugins > StackReg i wybierz transformację Rigid Body.
- Za pomocą stosu wtyczek odejmij średnią ruchomą jru v2 (w narzędziach Detrend z pakietu wtyczek STICS), pozbądź się nieruchomych struktur w filmie, odejmując uśredniony w czasie obraz filmu. Zaznacz pola wyboru Odejmij średnią statyczną i Wyjściowy stos podrzędny, wybierz opcję Utrzymuj średnią przestrzenną i ustaw okres na 5.
- Narysuj ROI wokół oocytu, z wyłączeniem kory mózgowej, aby uniknąć efektów granicznych wtyczki.
- Uruchom wtyczkę STICS map jru V2 (w narzędziach ICS) z rozmiarem podregionu 32 pikseli, rozmiarem kroku 16 pikseli, przesunięciem czasowym STICS wynoszącym 3, przesunięciami X i Y wynoszącymi 0, mnożnikiem prędkości 8, progiem wielkości 0 i polami wyboru Normalizuj długość wektora, Wektory środkowe, Prędkości wyjściowe i Użyj maski filmu.
UWAGA: Wtyczka generuje mapę oocytu w formacie .tif, wyświetlając przepływy cytoplazmatyczne jako wektory z kolorami wskazującymi amplitudy przepływu, jak in9 i11, oraz plik excel ze zmierzonymi prędkościami przepływu.
6. Analiza obrazu: Fluktuacje konturu jądrowego
UWAGA: Fluktuacje konturów jądrowych, które odzwierciedlają wzburzenie błony jądrowej, można określić na podstawie filmów z jądrami oznaczonymi YFP-Rango (Rysunek 4A,C). Analiza obrazu pod kątem fluktuacji konturów jądrowych wymaga Fiji i instalacji wtyczek StackReg (włącz aktualizację BIG-EPFL site29, aby uzyskać dostęp do wtyczki StackReg), PureDenoise34 i Ovocyte_nucleus. Wtyczka StackReg przeprowadza rejestrację obrazów w celu skorygowania możliwego ruchu globalnego. Wtyczka PureDenoise usuwa szumy z wielowymiarowych obrazów zniekształconych przez mieszany szum Poissona i Gaussa i wygładza kontur jądrowy. Wtyczka Ovocyte_nucleus proguje sygnał i wypełnia otwór odpowiadający jąderkowi w celu stworzenia binarnej maski jądra, wyrównania jej ze StackRreg i obliczenia odległości r od środka ciężkości maski jądra do obwodu maski dla wszystkich kątów θ (θ° od 0° do 360° co 1°), jak w Rysunek 4. Wszystkie kody dla tych wtyczek można znaleźć pod adresem 35.
- Na Fidżi w menu Plugins > CIRB > Verlhac wybierz Ovocyte Nucleus Shape (Kształt jądra owocytów).
- W oknie dialogowym dokonaj następującego wyboru.
- Wybierz folder zawierający filmy do analizy.
- Wybierz kąt θ (można wybrać wartość od 1° do 360°, a wartość 1° została użyta dla optymalnej rozdzielczości konturu), marginesy do kadrowania (zalecane jest 5 μm, aby zachować całe jądro).
- Wybierz kalibrację XY i przedział czasu. Kliknij OK.
UWAGA: Wyniki są dostarczane jako pliki .xls w folderze wyjściowym w folderze zawierającym oryginalne filmy. W tym pliku wyświetlane są wszystkie zmierzone promienie r dla każdego momentu t i każdego kąta θ. Przykład pliku wyjściowego znajduje się w tabeli uzupełniającej 1. Folder out zawiera również film przedstawiający maskę jądra.
- Korzystając z arkusza kalkulacyjnego, oblicz średni promień R dla wszystkich punktów czasowych t dla każdego zdefiniowanego kąta θ. Pozwala to na wykreślenie średniego kształtu w czasie (Rysunek 4B). Patrz przykład w tabeli uzupełniającej 2.
- Dla każdego t i θ odejmij średni promień R w czasie od promienia r. Wariancja (r-R)2 jest miarą fluktuacji otoczki jądrowej.
- Oblicz średnią fluktuacji dla wszystkich punktów czasowych t i wszystkich kątów θ dla każdego jądra i ostatecznie dla wszystkich jąder z jednego stanu.
UWAGA: Gdy kształt jąder jest znacząco zmieniony, jak w przypadku przerwanego cytoszkieletu, jądra oznaczone YFP-Rango są obracane na Fidżi, aby zorientować gładką część w górę, a wgłębienie w dół, przed przystąpieniem do analizy fluktuacji konturu jądra, jak w10.
7. Analiza obrazu: Ruchy plamek jądrowych (dynamika dyfuzyjna)
UWAGA: Analiza ruchu plamek jądrowych pozwala wywnioskować rodzaj dynamiki (napędzanej, dyfuzyjnej lub ograniczonej) tych organelli na podstawie ich śladów.
- Wybierz obrazy w trybie strumieniowym oocytów wykazujących ekspresję kropelek SRSF2-GFP, które poruszają się głównie w osi X-Y.
- Korekta do wybielania zdjęć poklatkowych oocytów wykazujących ekspresję SRSF2-GFP przy użyciu metody dopasowania histogramu na Fidżi (Image > Adjust > Bleach Correction).
- Wyrównaj obrazy za pomocą wtyczki Fiji StackReg.
- Śledź centra kropel SRSF2-GFP za pomocą wtyczki Fiji Manual Tracking (Plugins > Tracking > Manual Tracking). Naciśnij Dodaj ścieżkę, aby rozpocząć śledzenie, a po zakończeniu naciśnij Zakończ ścieżkę. Nie włączaj korekcji centrowania.
- Skopiuj ścieżki do pliku arkusza kalkulacyjnego, aby kontynuować obliczenia czasowych przemieszczeń średniokwadratowych (MSD), jak w 11, i oblicz czasowe zaburzenia układu mięśniowo-szkieletowego na podstawie trajektorii kropli co 20 s.
- Dopasuj krzywe (msd(t) = beta x tα) metodą Neldera-Meada przy użyciu oprogramowania R do oszacowania wykładnika dyfuzji alfa (α).
- Zmierz efektywny współczynnik dyfuzji, aby móc porównać różne warunki, ponieważ oczekuje się, że dyfuzja będzie anomalna (α< 1).
- Obliczyć efektywny współczynnik dyfuzji Deff z dopasowania liniowego (alfa = 1) w 40 pierwszych punktach (20 s) czasowej krzywej MSD i znormalizować przez wielkość kropli (Deff w μm2/s x 3/2 πr w μm).
8. Analiza obrazu: Fluktuacje powierzchni plamek jądrowych
UWAGA: Ewolucja konturu plamki jądrowej w czasie, odczyt aktywnej transmisji siły na te organelle, została zmierzona za pomocą specjalnie zbudowanej wtyczki Radioak36 do użytku na Fidżi i dostępnej na37. Wtyczka wyodrębnia wartości promieni danego zaznaczenia dla wszystkich kątów wokół środka wyboru. Zmienność kształtu w czasie mierzono poprzez porównanie wartości promienia w stosunku do jego średniej wartości dla każdego kąta. Wtyczka pozwala na ilościowe określenie wahań kształtu i oferuje opcję wizualizacji tej dynamiki. Aby go zainstalować, pobierz plik Radioak_.jar i umieść go w folderze wtyczek na Fidżi. Uruchom ponownie Fidżi. Ta wtyczka jest zaktualizowaną wersją wtyczki używanej do analizy powyższych fluktuacji konturu jądrowego i implementacji porównywalnego potoku.
- W filmach strumieniowych kropel SRSF2-GFP wybierz większe kropelki o porównywalnych rozmiarach (promień ~2,5 μm).
UWAGA: Jeśli kropelki są zbyt małe, niewystarczająca rozdzielczość doprowadzi do nieprawidłowych pomiarów fluktuacji powierzchni.
- Przytnij obrazy poklatkowe kropel w ciągu 15 s (Δt= 0,5 s), rysując prostokąt wokół kropli i wybierając Image > Crop (Rysunek 5).
- Wyrównaj obrazy za pomocą wtyczki Fiji StackReg w Plugins > StackReg i wybierz transformację Rigid Body.
- Wygładź obraz, aby usunąć szum wokół kropli za pomocą opcji Wygładzanie Fidżi w obszarze Proces.
- Utwórz binarną maskę kropli za pomocą opcji Konwertuj na maskę na Fidżi w obszarze Proces > Binarny. Użyj metody domyślnej i ciemnej dla tła (Rysunek 5).
- Przeanalizuj wygenerowaną binarną maskę kropelki za pomocą opcji Analizuj cząstki na Fidżi w obszarze Analizuj, wybierz opcje Wyczyść wyniki i Dodaj do menedżera i zapisz region zainteresowań (ROI) w RoiManager (Więcej > Zapisz) w formacie zip do odczytania przez Radioak. Zwroty akcji muszą być zapisane w folderze o nazwie kontury w tym samym folderze, w którym znajdują się filmy, w plikach o nazwie imagename_UnetCortex.zip dla każdego filmu, który ma zostać znaleziony przez Radioak.
- W menu Fiji Plugins > CIRB > Radioak wybierz opcję Pobierz promienie, aby przetworzyć tylko jeden film, lub Wykonaj jeden folder, aby przeanalizować wszystkie filmy z tego samego folderu.
UWAGA: Pojawi się okno, w którym można wybrać numer kąta i skalę. Radioak został uruchomiony z przyrostem kąta 1° od 0° do 360° (wejście 360) i wartości promieni zostały wyodrębnione.
- Wybierz film lub folder zawierający filmy do analizy. Wyniki są dostarczane jako .xls plików (po jednym dla każdego filmu) w katalogu radioakres w folderze zawierającym oryginalne filmy. Każdy plik wyświetla wszystkie zmierzone promienie r (w μm, jeśli parametr skali został wypełniony) dla każdego czasu t (w przekroju) i każdego kąta (w radianach; Rysunek 5; zob. przykład .xls danych wyjściowych w tabeli uzupełniającej 3).
- W arkuszu kalkulacyjnym oblicz średni promień R dla wszystkich punktów czasowych t dla każdego zdefiniowanego kąta (patrz przykład w tabeli uzupełniającej 4). Pozwala to na wykreślenie średniego kształtu w czasie.
- Wykreślić wariancję (r-R)2 w μm2, która odpowiada miarze fluktuacji powierzchni kropli.